Bloc

TUMORS mamaris CANINS-0
25/10/2017

TUMORS mamaris CANINS

TUMORS mamaris CANINS

Avui us parlaré sobre els tumors mamaris en les gosses.


He escollit aquest tema, perquè és una de la cirurgies que més realitzem en el nostre centre, i el que és més important, perquè crec que amb la informació correcta, els propietaris prendran les decisions adequades que faran disminuir considerablement la incidència de tumors de mames en gossos i gats.


És important que sapigueu que els tumors mamaris representen aproximadament el 42-50% dels tumors en gosses i el 2,5% en mascles; i que el 50% d’aquests són de caràcter maligne.


Una informació més general:


La incidència de tumors mamaris en gosses és més alta que en altres espècies domèstiques, i normalment sol presentar-se en animals de 8 a 12 anys, tot i que pot variar la seva aparició i arribar a presentar-se en gosses a partir dels 2 anys de vida. Les races més predisposades són els Caniches, els Terriers, els Cocker Spaniel i Pastor Alemany, encara que cap raça ni encreuament està fora del risc de desenvolupar aquest problema, que pot ser mortal.


En gates, la major part dels tumors mamaris tenen un caràcter maligne (> 80%) infiltrant diferents teixits.


La causa


La causa de l’aparició de tumors mamaris no se sap amb exactitud, però diversos factors juguen un paper important, com els genètics, hormonals, dieta, ambient,… que activen les cèl·lules del teixit mamari, juntament amb altres factors que regulen els oncògens i gens supressors de tumors.


Dels factors que coneixem ara mateix, probablement l’hormonal és contra el que més directament podem actuar.


Sobretot, i és molt important, esterilitzar a les gosses i gates el més aviat possible, disminueix moltíssim la incidència que presentin tumors de mames.


Els estudis demostren que les castracions abans del primer zel en gosses i gates, disminueix en un 95% la incidència de tumors mamaris, al no haver estat mai estimulat el teixit hormonalment.


El diagnòstic precoç, eleva les possibilitats de supervivència, i per això constantment els dic als meus clients que controlin les mames dels seus peludets: de les femelles senceres cada setmana, i de les femelles castrades cada vegada que ho recordin;)
Perquè?
Cal eliminar qualsevol “bony” per bo que sembli, ja que amb el temps, pot arribar a convertir-se en maligne i créixer ràpidament. I sobretot, i això us ho demano expressament, no deixeu que creixi molt ni que s’ulceri … tot aquest temps que perdeu en decidir-vos, és fonamental per a la supervivència del pacient, per evitar les metàstasis i per disminuir el risc quirúrgic o de presentació de síndrome paraneoplàsic.


Així que si em deixeu donar-vos un consell simple i senzill:


Esterilitza AL TEU Pelut !!! i oblida’t de tots aquests problemes;)

 

Estefanía Aucar Broggi, veterinaria Col nº 989 Girona

www.vetsalut.com