Bloc

26/11/2014

Les vacunes… perque vacunem?

La saviesa popular no s’equivoca, i prevenir és millor que curar!

L’objectiu d’una vacuna no és combatre una malaltia, sinó evitar la seva aparició … PREVENIR.
Controlar malalties com el borm caní (moquillo) o la ràbia, no hauria estat possible sense l’ús de vacunes eficaces.

Com actuen les vacunes?

La vacuna conté una composició de l’agent patogen contra el qual es vol lluitar, però modificat, de manera que no té la capacitat de produir malaltia. Quan s’injecta la vacuna en l’organisme, aquest reconeix aquests agents com externs i estranys, i crea les defenses contra ells.
D’aquesta manera, si l’animal s’enfronta al cap d’un temps amb el patogen real, el seu sistema immunitari ja tindrà les “armes” necessàries per fer-hi front i guanyar la batalla.

Revacunar és recordar.

L’objectiu de la revacunació és mantenir viva la memòria i provocar que el sistema immunitari de l’animal segueixi reconeixent l’agent patogen en qüestió, i pugui combatre’l. Així la mascota no caurà malalta.

Rarament les vacunes poden provocar efectes secundaris, que normalment són lleus i de curta durada, entre els quals s’inclouen febre, letargia, pèrdua de la gana…

Què és el pla vacunal?

Hi ha infinitat de malalties, i no sempre s’ha de vacunar contra totes. D’això es tracta el pla vacunal. I ningú millor que el professional de la salut de la teva mascota per realitzar un pla vacunal indicat, tenint en compte diversos factors:

* la zona geogràfica,
* l’edat de l’animal,
* la raça (hi ha races més predisposades genèticament a certes malalties que d’altres, per exemple el pastor alemany i el Rottweiler, presenten un risc més elevat a contraure parvovirosi).
* l’estat immunològic.
* els hàbits de l’animal (com competir en concursos, estada en residències canines, etc.).

És necessari vacunar els gats encara que no surtin a l’exterior?

Encara que el gat no surti mai a l’exterior el risc zero no existeix!
I encara que no surti al carrer, els propietaris sí que ho fan, i una forma fàcil de transmetre agents patògens és a través de la roba, les sabates, etc.

Si tens dubtes, deixa’ns un comentari o truca’ns al 630188247, estarem encantats de respondre’t.

Fins a la propera, Estefanía

VetSalut veterinari a domicili0 Comments


Envia el teu comentari

Vols dir la teva?

Leave a Reply