Bloc

El meu gos camina fent “saltirons”-0
30/10/2017

El meu gos camina fent “saltirons”

Moltíssimes vegades quan estic fent la història clínica d’un pacient de raça petita, poso l’accent en preguntar si el gos fa saltirons quan camina. Algú sap perquè preguntem això? Per als que saben el perquè, us avanço, que no és un tic, ni és un costum, i que per descomptat, no és normal que el vostre gos actuï d’aquesta manera

La causa més comuna d’aquesta alteració de la marxa és la “luxació de ròtula”, i pot estar causant-li molt de mal.

Què és la luxació de ròtula?

La ròtula, es localitza davant de l’articulació del genoll, i la seva luxació es produeix quan aquest os es desplaça de la seva posició normal, i queda fora de l’articulació.

Quan això passa, la ròtula és retornada a la seva posició normal (dins el solc) quan els músculs quàdriceps relaxen. Per tant, els “saltirons” ´són en realitat, els efectes de la ròtula entrant i sortint del seu lloc anatòmic. Hi ha diferents graus de luxació de ròtula i cada grau té una manifestació diferent, però sempre veiem en un primer moment, aquest canvi evident en la marxa normal.

La luxació de ròtula, és la causa de coixesa més freqüent en gossos de races petites (menys de 10 kg). Tot i que comença a desenvolupar-se des de joves, el més habitual és que aparegui amb el pas dels anys.

Els graus de luxació.

Les luxacions de ròtula es poden classificar en 4 graus depenent de la seva gravetat:

Grau I. Luxació de ròtula esporàdica. Causa coixesa de l’extremitat només quan està fora del seu lloc. Són gossos que van donant “saltirons”.

 

Grau II. La ròtula es luxa fàcilment. Lleugera rotació externa de la poteta. Si es queden molts anys en aquest grau poden patir artritis progressiva, artrosi i coixesa.

 

Grau III i IV. La ròtula està fora del seu lloc permanentment, amb una rotació externa molt notable. En aquest cas tindrà coixesa; i si es produeix en ambdues extremitats, caminarà amb les potetes de darrere arquejades, girant els peus, i carregant el pes a les extremitats davanteres. Típicament veiem que la part davantera del cos està més desenvolupada que la del darrere.

 

Tractaments

La majoria dels casos, el tractament és quirúrgic i consisteix a reparar els músculs i tendons, reconstrucció òssia o, normalment, una combinació de tots dos.

Si teniu algun dubte o si penseu que el vostre pelut està patint alguna de les simptomatologies que acabem de descriure, i voleu consultar amb nosaltres o amb el nostre especialista en traumatologia, no deixis de trucar-nos o escriure’ns i us resoldrem tots els dubtes que tingueu.

Fins el proper article

Estefania Aucar Broggi, veterinària col núm 989, Girona. www.VetSalut.com